Relaterade länkar: | Inledning | Applikationer | Centralenhet | Bromsmodul | Sensormodul | Signaltavlor|

Signaltavlor

Signaltavlorna behövs egentligen inte för att få ett fungerande signalsystem, men är förståss utan tvekan ett fint ögongodis att ha på sin anläggning. Då gäller det förståss att man lägger ner en hel del kärlek på dessa små tavlor, om de skall förgylla och inte förnedra. Klart svårare än vad jag först trodde!

Mina signaltavlor består av tre huvuddelar:
- Kretskort med seriemotstånd och skyddsdioder för lysdioderna
- Signaltavla med lysdioder
- Stolpe

Signaltavlan
Om jag fick leva igen... Nja.. Men om jag visste hur mycket jobb det var att göra egna tavlor, så skulle jag istället köpt färdiga. I floran av tillverkare av svenska signaltavlor kan nämnas HEMI och Entec. Vill du gå den smala vägen, så finns bittmappar till mina egna signaltavlor nedan att ladda ner och skriva ut. Hur man tillverkar kretskort framgår under "Byggtips" och "Kretskorttillverkning"

Forma tavlorna
Grovsåga ut tavlorna till fyrkanter ur kretskortet. Slipa därefter formen med slipkloss och 220 våtslipspapper. Rengör till sist tavlorna med Aceton.



 


Min förebild: En signal vid Flemingsbergs station

Forma solskydden
Solskydden tillverkas av burkplåt från 33cl läskburk av järn. Dessa är märkta "FE". Slipa först bort lacken från burkplåten. Skär ut 2mm breda remsor. Gör en mall och rita av den på remsan. Klipp ut och finslipa formen på var och en av de små solskydden. Böj dem sedan runt en 1,9mm borr. Klart!




Ej vädrad signalstolpe med alla detaljer monterade.

 

Löd dit solskydden
Pensla på lodpasta på både signaltavla och solskydd. Förtenna solskyddet. Värm tavlan med lödkolven och montera solskyddet. Jag använde en liten bit balsa (1x1mm) som jag spetsade solskyddet på. Det fungerade ganska bra. Kontrollera att lödtennet flyter ut och tätar hela skarven. Annars får du fult ljusläckage mellan tavla och solskydd.

Måla signaltavlorna
Nu när solskydden är på plats skall tavlorna målas. Jag sprutade mina med konstnärsspruta och använde färgen Polly Scale "Grimy Black". Det blev fint! Annars går det nog lika bra att penselmåla också.

Montera lysdioderna
Nu är det dags att löda in de pyttiga lysdioderna. Kapa till ledningarna och löd in med 270 grader inställt på lödkolven. Värm försiktigt! De går lätt sönder av för mycket värme.

Stolpar med fäste
Jag löder dit mina stolpar direkt i metallrälsen. Stolpen består då av 1,5mm mässingrör och 3x3mm U-profil i mässing. Stolphöjd 40mm. Såga, fila och löd!




Montering
Nu lödes stolpen med sin stolpfot fast i skenan. 0,25mm koppartrådar föres genom stolpen upp till tavlan innan signaltavlan lödes fast på stolpen. Montera signalmärkningsskylten med snabblim.

Kretskort med seriemotstånd och skyddsdiod
Löd in de två motstånden och skyddsdioden på en bit linjerat kretskort. Montera detta på en vikt bit svart papper (Jag använde foto-albumblad) för att få lite isolering mot skenan. Anslut kablar och koppartrådar till kretskortet.



Målning och åter målning
Stolpen målas med Humbrol matt grå (nr:64) , Skylten med Humbrol gul (nr:69). Baksidan av signaltavlan med Humbrol matt svart (nr:27004) i flera lager, så att inget ströljus smiter ut på baksidan. Den vita kanten med Humbrol vit (nr:34).

Till sist tänkte jag spruta lite lätt med en blandning av Polly Scale Rust och Sand med konstnärsspruta. (Ej ännu klart på de bilder som här visas).

 

 


Funktion

Signaltavan visar på ett förebildsenligt sätt status för framförvarande signalsträcka.

Uppbyggnad
1) Tillverka signaltavorna enligt beskrivning ovan.
2) Tillverka solskydden enligt ovan.
3) Kretskort monteras med komponenter enligt beskrivning.
4) Signalstolpar tillverkas enligt ovan.
5) Stolpen lödes i skena. Signaltavlan lödes fast på stolpen och kretskort limmas på isolatorpappret under skenan.
6) Dioderna anslutes till kretskortet och anslutningskablarna ansluts till kretskort.
7) Avslutande målningsarbeten enligt ovan .

Kända problem
1) De röda lysdioderna går sönder efter viss tids drift. I vissa signalsträckor efter endast några minuter, medan i andra flera månader. Felorsaken är fastställd och beror av spänningsspikar, antingen inducerade i kablarna, men mest troligen ett resultat av relätungornas slutning/brytning. Åtgärd är under utvärdering.