Relaterade länkar: | TILLBAKA| DAGBOK| FÖREBILD | INLEDNING | LAYOUT | BILDGALLERI | UTVÄRDERING |


Utvärdering av layout 2003-2004, Murkelberga
Bygget av Murkelberga blev långt mer utdraget än planerat. Ombyggnaden av takbordet, fyra nya landskapsmoduler, centralenheten för signalsystemet och ett antal skratchbyggda hus blev för mycket att genomföra på ett år. Efter två år hade jag bestämt mig för slutdatumet, 31:e December 2004.

Jag är glad för alla framsteg jag gjort, men nu är det dags att vända blad.


Layouten passade inte mig
Möjligheterna att göra det jag förutsatte mig att göra när jag skapade layouten har gått i uppfyllelse. Tyvärr, har jag inte någon gång kört anläggningen på det viset. Det var alltså en fin tanke, men utan förankring i verkligt brukande av anläggningen.

 

 

Bergstorp station
Förebild? Skit i det!
Jag satsade rätt hårt på att ha en tydligt styrande förebild till den här anläggningen, men erfarenheten är att det bara hindrar kreativiteten. Samma sak gäller för att försöka låsa anläggningen till en viss tid, eller epok. Mitt tips är: Skit i det!

Vändslinga tråkigt
Backen upp till Bergstorp blev svagaste länken. Det blev för brant med 18mm stigning per skena i kombination med 286mm radie kurva. En del tåg fastnar helt enkelt. Sedan tycker jag inte att körningen upp till Bergstorp blev så intressant som jag önskat.


BR03 vid Murkelberga station
 

Resultatet blev att man matar ut och in tåg från skuggbangården i berget. Rundkörning är mycket roligare än punkt till punkt. Jag hoppas jag kommer ihåg det framöver!

 

Lokstallet fortfarande oanvänt
Inte heller på denna anläggning fick jag någon användning av lokstallet. Kanske beroende på att jag inte fick klart signalskenorna till stallet. En annan anledning är frånvaron av uppställningspår för vagnar i dess närhet och att loken fastnar i koldepån, då utrymmet mellan spåren blev för snålt tilltaget.


Skuggbangård

Detta var anläggningens höjdpunkt. När den också blev kompletterad men förbifartsspår så kändes detta som det största framsteget med Murkelberga.

Landskap
Jag kom på hur man bereder vitmossa till perfekt resultat, vilket var en räddning från de svindyra Clump Foliage påsarna. Jag utvecklade en metod att dölja banvallen på metallrälsen i bangårdsområden, vilket var mycket positivt. Prototyper på belysningsstolpar, uppladdningsbar vagnsbelysning och timerstyrda rökinsatser i industribyggnader är andra detaljer som varit roliga. Bergstorp station blev klar, men inte Murkelberga (Tullinge station).

Rullande material
Ett långt tyskt ånglok typ BR03, Märklin 3085 och det svenska Da-loket med träkåpa köptes in 2003.

Sammanfattning
Två hundår i motlut för att nu förhoppningsvis möta en lätt nerförsbacke i nästa scenario.

/Martin T.