Relaterade länkar: | TILLBAKA| DAGBOK| FÖREBILD | INLEDNING | LAYOUT | BILDGALLERI | UTVÄRDERING |

Förebild layout 2003-2004, Murkelberga
Transport av rent guld MÅSTE väl locka barnen till banan!

Johann Krause - En guldgosse i statens tjänst
Johann Krause anställdes av Svenska staten som guldprospektör 1909. I anställningen ingick ett torp i Murkelberga, till vilket han flyttade. I Murkelberga fanns vid den tidpunkten endast av en gård och fyra torp. De tre övriga torpen tjänade som bostäder åt de anställda på Murkelberga gård.

1914 - Guldåret
Johann började på våren 1913 hitta guld i bäckarna kring Bergstorp, 1,2km sydväst om Murkelberga. Bergstorp var ett av de torp som hörde till Murkelberga gård. Redan samma sommar började sprängskotten skalla mellan bergen i Murkelberga socken. Johann hade hittat Sveriges hittills största guldåder. Murkelberga Gruvaktiebolag grundades och Johann blev brukspatron.

 

Brukspatron Johann Krause
Bygden växer snabbt
Befolkningen växte under loppet av två år från knappt 60 personer till 450. Dessa var delvis sysselsatta i gruvan, men också med byggnation och senare även med drift av järnvägen. Vägen från Murkelberga till Bergstorp var nämligen mycket dålig, varför man omedelbart påbörjade byggnation av ett stickspår till gruvområdet.


Karta över Murkelberga med omnejd
 

Samtidigt som stickspåret till Bergstorp anlades, uppfördes också godsmagasin, lokstallar och diverse andra byggnader för att klara av godstrafiken till och från Murkelberga. Stationsområdet kompletterades med uppställningsspår för gods- och passagerarvagnar.

Murkelberga blir station
1916 invigdes Murkelberga station. Stationen ersatte den tidigare hållplatsen som varit belägen 1km österut, närmare Hornsjön och Murkelberga gård. Bruket hade två egna ånglok för att dra vagnarna från gruvan ner till station. Lokstallarna och underhållet på loken sköttes dock av statens järnvägar.


Den första tågklareraren på Murkelberga station; Anders Persson


Den förste stinsen på Murkelberg sttion,
Anders Persson
1936 i Murkelberga
20år har gått sedan Johann satte första spadtaget till det som vi idag känner som Murkelberga guldgruva. Murkelberga station har byggts till för att också rymma byns postkontor. Stickspåret som till en början slutade i Bergstorp, har nu förlängts 45 km österut till Stockvik som ligger vid kusten. Hammar, Salnebo, Kläpp och Vreta som ligger på sträckan Bergstorp - Stockvik har också fått egna stationer.