- MRR TUTORIALS - TRACKWORK - MÄRKLIN M-RAIL - ADJUSTMENTS  


Tips & Tricks (Not yet translated)
En guide att fixa dina trasslande växlar

Grundregel nr 1: Rengör ALDRIG växlarna med vatten!

Alla som har haft Märklins elväxlar serie 5200 och 5100 vet att de efter inbyggnad kan gå trögt, eller inte fungera alls. Detta gäller kanske speciellt växlar som är köpta begagnade. I videon bredvid hittar du alla åtgärder du behöver känna till för att få dina växlar tillbaks i perfekt skick.


Kontrollera växlarna innan köp
Grundläggande är att bara köpa grejer som både ser bra ut och som fungerar. Ser växlarna nya och fina ut, har kvar skyddsplåten under, så är det oftast en enkel sak att justera in dem. Är de slitna, och skeva kan det vara näst intill omöjligt att fixa till dem. Jag vill också helt avråda från att köpa växlar med stor semafor, då dessa är för höga och slår i passerande boggievagnar. Detta beror på att de nya vagnarna i allmänhet är mer skalenliga och därför har ett större boggieöverhäng och mer detaljer under.

En viktig del i en lyckad modelljärnväg är att tågen rullar på spåren utan irriterande spänningsbortfall eller kortslutningar. Lika viktigt är att växlarna fungerar perfekt och att inte tågen tappar vagnar eller spårar ur på grund av dålig status på räls, eller fel utformade stigningar, plattformar eller tunnelportaler.

Utöver information som hjälper till vid planering och bygge av modelljärnvägen, så finns här dessutom tips och råd som löser de problem som vi plåträlsanvändare oftast råkar ut för. Det gäller underhåll och justeringar som behövs för att anläggningen skall fortsätta att fungera bra över lång tid.


Anpassa korsväxel 5207 för trafik med vagnar som har DC-hjul
Styrbitar i plast och bitar av eltejp möjliggör körning med DC-hjul

Korsväxlar sparar både mycket utrymme och tillför en hel del körglädje till en modelljärnväg. Eftersom de flesta parallellspår med metallräls byggs med 77,4mm c-c, blir det naturligtvis korsväxel 5207 som ritas in i de flesta layouter. På mina anläggningar blir dessutom korsväxlarna de mest trafikerade och manövrerade av alla växlar. Kanske är det också därför man först upptäcker problem med nya vagnar och lok just i denna växeltyp.

Översikt av kända problem med DC-hjul och några lösningar
1) Urspårning bla med Märklin lok 36859 pga "DC-hjul"
2) Alternativ urspårningspunkt för lok 36859
3) Alternativ urspårningspunkt för lok 36859
4) Tejpfix för att lösa problemet enligt punkt 2).

Lösning av problem
Genom att skära ut extra styrspår ur en lämplig svart plastskiva, vilka sedan klämmes, eller limmas fast i spåret enligt bild, ges hjulparen bättre styrning mot växelns rörliga del, vilket förhindrar urspårningarna. I punkt 2 appliceras en liten bit eltejp för att anpassa för DC-hjulets större C-C mått mellan hjulflänsarna.

07 derailment points with DC-wheels

Laga och justera 3-vägsväxeln 5214
En tvärtnit avhjälpes med mittplatta

Ett av de problem som dök upp i samband med att jag började köra digitalt, var att loken stoppade tvärt mitt på trevägsväxeln typ 5214. Med hjälp av en liten Mag-Lite och ett vaksamt öga kunde jag konstatera att lokets släpsko (eller strömupptagare) missar den sista mittpunkten och därmed också den elektriska kontakten med spårets mittledare.

3,5 x 3,5 x 0,5mm platta
Genom att klippa till en plåtbit med lämpligt verktyg och löda dit på den "sista mittpunkten" löser man problemet. Jag tillverkade min platta i 0,5mm kopparplåt, men det går säkert lika bra med plåt från en konservburk. Först klippte jag ut en fyrkantig bit med måtten 3,5 x 3,5mm. Mitt i borrade jag ett 1,5mm hål. Sedan rundade jag hörnen och böjde också hela biten, så att släpskon lätt skulle kunna gå upp på plattan.

 

Lödning på mittledaren
För att vara säker på att lödningen skulle bli bra slipade jag av ytan på pinnen. Sedan strök jag försiktigt på lite lödfluss både på mittledarpinnen och plattans under- och översida. Därefter placerade jag plattan på punktkontakten och värmde 3-5 sekunder med en 35 Watts lödkolv. Sedan tillsatte jag en "lagom" mängd lödtenn och tog bort lödkolven.

 

Perfekt, men se upp!
Med rätt storlek på plåtbiten fungerar detta perfekt. Se bara upp så att du inte gör plåtbiten för stor, för då kommer den kortsluta hjulflänsarna på passerande vagnar om dessa dras av loket och om växeln står i läge "sväng".

Lycka till!

 

/ Martin

.