- MRR TUTORIALS - LOK & VAGNAR - VÄDRING  

Vädra dina Lok och Vagnar
Vädringen förvandlar leksakståget till en häpnadsväckande realistisk miniatyr av sin förebild.

Nersmutsning, väderbitning, nerlortning, patinering... Vad det handlar om är att få dina lok och vagnar att se slitna och använda ut på din Modelljärnväg. Här finner du några av de olika metoder jag använder. Jag hoppas sidan inspirerar fler att komma igång med vädring av lok och vagnar. Fabrikatet av vagnar och lok spelar ingen direkt roll, om det är Märklin, Marklin, Maerklin, Bachmann, Hornby, Roco eller Fleischmann, samma metod fungerar oavsett.

Ett argument mot nersmutsning är att försäljningsvärdet skulle påverkas negativt. Efter över hundra genomförda auktioner på Tradera och eBay kan jag säga att min erfarenhet talar om det motsatta.

Allt du behöver är ett foto från verkligheten av det du ska vädra. Du behöver en pensel, Akrylfärg eller oljefärg med passande förtunning, samt en förpackning med torra pastellkritor med tillhörande skalpell.

Weathering the rolling stock, Locomotives and cars create realism

Vädring av ånglok typ DB BR 50
Utgående efter bilder av det verkliga loket.

Den här videon i serien visar hur man kan vädra tyska ånglokomotiv av typen BR 50. Det ena vädrar jag endast med vanliga penslar, färg och pulver, medan jag använder en konstnärsspruta sk Airbrush när jag vädrar den andra. Båda vädringarna ger ungefär samma resultat.

Det tyska ångloket typ DB BR 50 vädrat med metoden i videon ovan:
Ett vädrat ånglok typ DB BR 50


Vädring av stolpvagn typ SJ Litt O
Utgående efter bilder av den verkliga vagnen.

Den här videon i serien visar hur man kan vädra svenska stolpvagnar Litt O. Vädringen är ganska okomplicerad att göra och kräver bara ett fåtal olika material, men ger häpnadsväckande realistiskt resultat.


NÅGRA SMAKPROV PÅ DET FÄRDIGA RESULTATET:


Två vädrade stolpvagnar Litt O SJ med metoden i videon ovan:
Ett vädrat ånglok typ DB BR 50