- MRR TUTORIALS - TRAFIKSPEL - TIDTABELLER  

Trafikspel - Att köra efter tidtabell
Tidtabellen kan vara ryggraden i trafiken på din järnväg men tillför inte på egen hand någon extra körglädje.

Min erfarenhet av modelljärnväg och tidtabeller är inte särskilt god. Det har varit ganska kul att klura ut och göra tidtabellerna, men att sedan köra efter den ger ingen extra ”kick” tycker jag. Tvärtom! Mest stressigt, ganska krångligt och fullständigt meningslöst. Men! I kombination med ett annat trafikspel kan tidtabellen vara liksom kittet som får systemet att hänga ihop. Alltså.. Tänk på tidtabellen som ett medel, inte ett mål..

Vad är problemet med MJ-tidtabeller?
Det finns några enkla anledningar till att tidtabeller inte fungerar så bra på en modelljärnväg:

1) En modelljärnväg är nästan aldrig skalenligt lång. Det gör att det går mycket fortare för ett modelltåg att färdas mellan stationerna på en modelljärnväg, även om man kör i skalenlig hastighet, än det skulle gjort i "verkligheten”. Däremot tar växlingsarbetet på stationer och bangårdar ungefär lika lång tid som i verkligheten och då blir det svårt att hänga med de snabba tågrörelserna på linjen.

2) Man vill ju pyssla med tågen och inte stå och stirra på klockan för att passa avgångstider.

3) Att köra modelljärnväg får gärna vara engagerande, men aldrig stressigt!

Grafisk tidtabell + Tågordning - Bäst i test!
En enkel grafisk tidtabell och en tågordning för varje station fungerar därför bäst i de flesta fall. Dessutom brukar den enklaste lösningen vara att strunta i vad klockan är, utan istället se tidtabellen som en sekvens av tåg som skall köras i tur och ordning.

Så görs en enkel grafisk tidtabell
En enkel grafisk tidtabell är ett enkelt och jättebra hjälpmedel för lokföraren. Den visar tågets väg mellan de olika destinationerna, var tågmöten kommer att ske och ger samtidigt en översikt om övriga tåg under trafikdygnet. Vi ritar ett diagram där destinationerna markeras på Y-axeln och dygnets 24 timmar längs X-axeln. De olika tågen ritas som streck, gärna i olika färger, som går från destination till destination. Varje streck kan kompletteras med tågnummer.




Här kan vi se att G2124 är ett "G" som i godståg. Tåget har ett jämnt nummer och då är det södergående.
Tåget ankommer till B-stad kl 05:00 och där sker ett tågmöte med det andra tåget i tågparet, nämligen G3124. Vid 10:00 skall tåget avgå mot C-stad dit det ankommer klockan 14:00.

Tågordningslista
Har man stationspersonal kan man i tillägg till tidtabellen göra en tågordning för varje station. I detta exempel skriver vi 3st, en för A-stad, en för B-stad osv. I tågordningslistan framgår om tex sovvagnar skall växlas in i tåget, eller lokbyte skall ske etc.

Lycka till!

/ Martin