- MRR TUTORIALS - LANDSKAP - TRÄD & SKOG

Träd och skog på din Modelljärnväg
Realistiskt landskap är både kul, billigt och enkelt att göra!
Playlist including all the Landscape & Scenery tutorials


Plocka blomställningar
Blomställningarna på häckspirean (Spirea salicifolia) är perfekt utgångsmaterial för att göra modeller av både löv och barrträd. Jag brukar plocka precis etthundra stycken varje höst i slutet av september. 100st kan låta mycket, men delvis behövs mellan 500-2000st träd för en medelstor layout och delvis blir arbetet mycket effektivare när man gör 100st på en gång. Jag provade 200st förra hösten, men det blev tråkigt.. Om du läst andra artiklar här på siten vet du att jag troligen är en av världens mest otåliga personer och skulle aldrig komma på idén att plåga mig i nödan..


Glycerol
För att blomställningarna inte skall bli hårda, spröda och sköra, så behöver de ligga ett dygn i en blandning av 1/3 glycerol och 2/3 vatten. En flatbottnad tvättbalja, eller liknande fungerar bra.

Torka
När blomställningarna legat i Glycerolblandningen i ett dygn läggs de på tork på tidningspapper. Det brukar ta några dagar innan de torkat så pass att det kan läggas tillbaka i papperspåsen igen. Detta går bra för mig, då trädproduktionen inte brukar komma igång förrän framåt jul för min del.

Beskära
Första steget från blomställning till modellträd är att ta upp en blomställning ur påsen, betrakta den och fråga sig: Björk, Tall eller Asp? När du tror dig se vad den är mest lik, är det bara att börja frisera den med en plåstersax med böjda skänklar. Börja med att klippa bort de små bladen och forma sedan trädkronan. Normalt behöver också ”grenarna” böjas till en smula, så att de får ett mer realistiskt utsende. Sista åtgärden är att fixera lövverket med hårspray. Denna gång använde jag Wella Ultra-Fix hair.

Sprutmåla lövverket
När jag gjort ett tjugotal träd av en sort, sätter jag ned dessa i en lång frigolitskiva som jag gjort i ordning. Sedan sprutmålas lövverken med konstnärsspruta och lämplig färgblandning. Se nedan gällande lämplig färgblandning.
Björk: 2 lager med 8 delar Green och 2 delar destillerat vatten.
Asp: 2 lager med 7 delar Green, 1 del Pine green och 2 delar destillerat vatten.
Tall: 1 lager med 8 delar Pine Green och 2 delar destillerat vatten.

Penselmåla stammen
När lövverken torkat penselmålar jag stammen i lämplig färg. Björk: Grundmåla med Humbrol acryl Vitt Matt. De grå och svarta fläckarna är gjorda med Humbrol svart innan den vita torkat helt, så att strecken blir lite grå. Asp: Grundmåla med Humbrol acryl grå 127 satin. När detta torkat målas ett tunnt lager akrylfärg Cyprisk Umbra med lite Ljusockra för att få den grågula tonen på stammen.

Tallar: Spireans stam har från början en väldigt bra ton som det är bra att utgå ifrån, därför målas endast den övre delen av trädets stam med Humbrol orange.

Vissa träd behöver ströas
Vissa träd tappar lite av blommorna i hanteringen, så då kan det vara av godo att spruta på lite utspätt trälim och därefter ströa med Woodland Scenic turf. Light Green för lövträd och Dark Green på barrträd. Skaka av överflödigt strö och avsluta med att spruta över med limblandningen ännu en gång.

/ Martin


NÅGRA SMAKPROV PÅ DET FÄRDIGA RESULTATET:


Aspar med stam av ståltråd
Realistiskt landskap är både kul, billigt och enkelt att göra!

Så här kan du tvinna ihop aspar till din Modelljärnväg
Den här videon är en detaljerad guide för hur man kan göra asp av ståltråd.

/ Martin


NÅGRA SMAKPROV PÅ DET FÄRDIGA RESULTATET:


Realistiska Granar
Realistiskt landskap är både kul, billigt och enkelt att göra!

Så här gör du enkelt realistiska tallar
I den här videon gör jag tallar med blopinnar som stam och ståltråd som grenar.

/ Martin


NÅGRA SMAKPROV PÅ DET FÄRDIGA RESULTATET:


Stämningsbild på en av Modelljärnvägens skogskullar