- MRR TUTORIALS - STOMME - TAKBORD

Bordet som hissas upp i taket
Att kunna lämna allt precis som det är och ändå slippa ha allt stående framme


Takbord var ett tufft konstruktionsproblem!
Mitt första takbord var gjort av ett ramverk av 20x45mm furu och hade bordskiva av 12mm spånskiva. Det var dåligt, för det var omöjligt att dra upp på grund av sin enorma vikt (cirka 60kg). Det dröjde inte heller länge förrän det blev en backe ner från varje skarv. Ridå!

2:a bordet gick iallafall att dra upp!
Mitt andra bord byggde på samma ramverk, men hade bordyta av noggrannt dubbelsidigt lackad 4mm plywood. Bordet gick att dra upp, men såg efter kort tid tyvärr ut som en berg och dalbana. Nu började också Furubalkarna se slappa ut.

 


En av de blokrullar som bordet hänger i. Sitter i taket med hjälp av en M8 expanderbult.

3:e gången gillt!
Delar av ramverket byttes ut till 15x25mm O-profil aluminium som jag sågade ner i de I-balkar jag byggt av furulister. På så vis blev de tvärgående aluminiumbalkarna odelade från bordskant till bordskant. Alla skarvar förstärktes med bitar av L-profil i aluminium, vilka skruvades med självgängande skruv (se bild). Vidare skruvade jag dit en furulist ovanpå aluminiumprofilen. Varför kan man fråga sig?!

 
Bordsskiva av Foamboard
Bordskivan byttes också ut till en lätt, styv och fin isolerskiva av fabrikat Platon. Skivan finns på alla byggvaruhus som markisolering för källargolv. Den är lila till färgen och cirka 16mm tjock. Skivorna är dessutom falsade, så att de är enkla att limma samman till en bordsskiva i önskad storlek. Jag limmade med vanligt trälim och det funkade bra.
Takupphängningen intakt
Min idé med blokrullar i expanderbultar och en talja för att underlätta vid uppdragning av bordet har fungerat bra. När bordet är tomt går det busenkelt att dra upp. Med en komplett tåganläggning monterad krävs lite mer kraft. Det går ändå utan vinsch, eller andra hjälpmedel. Framöver blir det troligen ändå en vindrutetorkarmotor som får göra jobbet.
s

Peppra och salta på skivan
När väl skivan var på plats spacklades skarvarna bort. Därefter grundmålades hela skivan med vanlig vägg/takfärg som var blandad med hälten trälim och bruten med någon svart och grön vattenbaserad färg. Därefter var det bara att "salta och peppra" med Woodland Scenic green blend och fläckvis med earth blend.

Takbordet med sina 6 linor. Ovansidan färdigmålad och ströad.
För utseende och styvhet har bordet kompletterats med sidor av 4mm teakfanerad plywood.


Takbordet från undersidan visar balksystemet.Tvärbalkarna ligger med 75cm mellanrum, längsgående med 50cm mellanrum.