- MRR TUTORIALS - TRACKWORK - MARTINSTOWN   [CLICK HERE FOR SITEMAP]

MIN STORA LAYOUT "TULLINGE"
Byggd 2011 till 2024 - En sträcka av den västra stambanan 20 km söder om Stockholm, Sverige.


LAYOUT PRESENTATION
Följ med på resan genom miniatyrlandskapen på den stora modelljärnvägen TULLINGE. Denna rundvisning filmades 2019 med fyra olika HD-kameror med sina egna unika funktioner för att fånga miniatyrmiljöerna på anläggningen. Totalt filmades 200 videoklipp som blandas med förklarande grafik, förklarande röst och ljudeffekter för ditt tittarnöje.

Jag vill rikta ett STORT tack till alla supportrar och donatorer, som säkrar framtiden för kanalen genom era bidrag. Jag vill också tacka alla prenumeranter för att de stannat kvar på kanalen, stöttat med kommentarer och tummen upp. Tack alla tittare för att ni tittade på videorna!

/ Martin alias "Marklinofsweden"


MÅLSÄTTNINGAR OCH FÖREBILD

Att eller inte bygga?
Redan 2011 ställde jag mig frågan om det skulle finnas en ny layout till eller inte. En sak var klar. Ska jag bygga en till så ska den bli så bra att jag aldrig kunde önska mig någon annan planlösning hemma efter detta. En dag i mars 2011 hade jag ändå bestämt mig för att påbörja planeringen av mitt livs layout. Designen är ett U-format bord i garaget med måtten 3050 x 4810mm. Bordet ska som tidigare gå att vinscha upp i taket mellan pass med servomotorer..

Mål med layouten
Huvudlinjerna ska så långt det är möjligt överensstämma med verkligheten, utan att störa körglädjen. Det måste åtminstone finnas en ordentlig paradväg byggd på K-flex-skenan där tågen kan sträcka ut sig framför åskådaren. Planläggningen bör planeras för vänstertrafik.

Prototypen "Real-Life enviroments"
Planlösningen kommer att byggas med delar från och inspirerad av den västra stambanan från Stockholm till Södertälje på 1950- och 1960-talen. Tullinge station med lastspår för flygbränsle bör modelleras så noggrant som möjligt.

Sågverk
Sågverksområdet kommer att vara en modell av "Vinkelboda & Hyvleri" enligt tillståndet i början av 1990-talet.


Clas arbetar med en stock på sågbordet i mitten av 90-talet.

Militärt flygfält F-18 TULLINGE
Under flygvapnets byggande hade bränsleförsörjningen i första hand planerats via spårbundna transporter med så kallad rullande materiel för flygbränsle. F-18 var inget undantag.

Sidan grenade av från stambanan vid Tullinge station och ledde till grustaget söder om stationen. Sidan grenade sig av i södra änden av stationen och sträckte sig sedan ner mot grustaget och Rikstensvägen. I slutet av sidospåren, söder om hållplatsbock, fanns några fasta tankar med anläggningar för tankning mellan rullande materiel och dessa.

Hela flygfältet var omgärdat av ett grönt kedjelänksstängsel med taggtråd upptill och på staketet fanns runda gul/svarta förbudsskyltar som angav militärområde och fotografering förbjudet. Banan var 6-8 O-bilar lång och elektrifierad. Här växlades tankvagnar med flygbränsle för F-18. På 1970-talet började SJ avveckla bränsletransporterna till Flygvapnet, eftersom dessa var olönsamma. Sidorna togs slutligen bort i samband med flytten av Tullinge station 1969. Militärflygfältet kommer endast att representeras av två flygplan som hänger i taket.

Vattentorn Brantbrink i trä
Vattentornet vid Brantbrink med röd lysdiod högst upp ska ingå, liksom den lilla speciella tunnelportalen vid Bulten.

Virkeslastplatsen
Denna kommer att ligga vid stationen Himmelsboda och har inga likheter med prototypen.

Hamnen
Detta var huvudhamnen för företaget "AB Separator" som tillverkade separatorer. Ursprungligen bara grädde från mjölk, men senare ett slöseri med olika material. Hamnen kallades "Seppan" men kommer inte direkt att efterlikna Seppan vid denna tidpunkt.

Passagerarstationen TULLINGE
Den ursprungliga lokaltågshållplatsen Tullinge öppnade när banan blev dubbelspårig den 21 januari 1903 och låg mellan två tunnlar, vid infarten till dagens Hamra grusväg och längst ner i södra änden av Tullingesjön. Stationen flyttades till en ny plats den 1 juni 1969.


Tullinge station seen from platform mid 1960s

Skuggbangårdarna i den norra och södra delen skall representera Stockholm respektive Södertälje.

 

 

Tågstyrning
Tågen körs av en Märklin Centralstation 2, men tågen styrs och körs via en PC med Rocrail. Feedback för att bestämma positionen för tågen som ska göras med en inbyggd IR-lysdioder i varje lok och min hemmabyggda IR-sensor i skenan, då visade sig konceptet vara extremt tillförlitligt i den tidigare layouten. Återkoppling till CS2 måste göras via en s88-avkodare, även om dessa är ganska dyra. Kabeln för alla sensorkablar är en 50-stifts platt kabel med klämkontakter endast var 30:e centimeter.

Passagerartrafik
All fjärr- och pendlingstrafik kommer att vara helautomatiserad av tidtabeller i Rocrail. De långväga persontågen bör vara upp till fyra långa bussar. Det automatiska systemet med tidtabeller bör ha flera intensitetsnivåer för att kombineras med en aktiv frakt enligt Fremo-modellen. Huvudlinjetågen är baserade på de två skuggstationerna, passerar via en Helix upp till och stannar vid centralstationen innan de fortsätter till nästa skuggstation och hållplats. Lokaltågen pendlar alla hållplatser, industrier och stationer på den synliga delen av layouten.

Godståg scenario
Stationer och lastutrymmen ska tillhandahållas för att stödja layoutens två huvudteman Trä och Sand / Betong. Små fack för vagnkortet/fraktsedeln är inbyggda i landskapet bredvid varje lastområde/bransch. Vagnkort och fraktetiketter bör produceras för alla godsvagnar. Godstrafiken sker antingen halvautomatiskt med hjälp av "Drag'n Drop", eller helt automatiskt via schema. Maximal tåglängd får vara 8 vagnar (16 axlar + lok).

Lokbangården
Lokstationen utökades till 6-portsstall och 2-ports lokverkstad. Den fina vändskivan från Walthers säljs och en Märklin 7286. Tillfartsspår skall vara K-skenor och inte M-skenorna tidigare.

Skuggbangårdar
Skuggstationerna ska ha 4 spår vardera, och ska vara klassade för en maximal tåglängd på 16 axlar + lok.

Klart datum
Layouten ska kunna genomföras inom 10 år, alltså år 2021.


Utvärdering och slutsatser
En ny anläggning är inte ett bygge, det är en resa.


LAYOUT PRESENTATION
Jag gjorde den här videon exakt 10 år sedan jag lade ner den första spårdelen av min modelljärnväg. Tusen spårbitar senare firar jag detta med att presentera hur det planerades och byggdes. Jag förklarar de 5 grundläggande stegen i att planera en ny layout, de misstag jag gjorde och lärdomarna under de 10 åren av konstruktion.

/ Martin alias "Marklinofsweden"




Spårplan med alla lager synliga.

Spårplan med nivå 1 och 2 synliga


Spårplan med nivå 3 och 4.

RESOURCES:

Link to: Trackplan files for Wintrack