Märklin Metallräls - Plåträlsen -
Märklins plåträls serie 5100/5200 - Varumärket för modelljärnväg -

Varför slösa tid på att skriva om Märklins metallräls?
Märklin har i mer än 70 år producerat 1000-tals ton av metallräls för all världens modelljärnvägar. En stor del av all räls har givetvis slängts bort och blivit förstörd under årens lopp, men fortfarande finns en ofantlig mängd kvar i garderober, garage och på vinden i 1000-tals svenska hem. Märklins metallräls är inte direkt verklighetstrogen med sin metalliskt blanka banvall och punktmitträlsen som kommer upp ur de kvadratiskt stansade hålen. Hela metallrälssystemet har dessutom ersatts av modernare plastskenor sedan många år.

 

Varumärket för modelljärnväg
Trots detta är det för mig varumärket för modelljärnväg. Enkelt, robust och lättanvänt. Skenorna är dessutom lätta att bygga om med sensorer och till signalskenor. Ändå finns förvånande lite samlad information om vilka delar som finns tillgängliga och hur man kombinerar ihop rälsbitarna till funktionella spåravsnitt.

Kanske ändå bäst?
Åter igen kommer mitt måtto in i bilden: "Inköpet skall vara den minsta biten av en lyckad modelljärnväg". Metallrälsen kostar knappt hälften så mycket som C-, eller K-räls. Ni kommer att bli förvånade över hur snyggt resultatet kan bli med metallräls och hur mycket av den "tråkiga" tiden man sparar in jämfört med plasträls som skall grusas.

Vidare så ger M-skenan "tågljud" på ett annat sätt än andra skenor. Man får skenskarvs "klackiti-klack" och lite härlig resonans - tåg ska ju höras när dom kommer och inte smyga fram. Om man dessutom redan har en kartong med räls att börja med sedan tidigare, är ju saken helt klar!

/ Martin T


Instruktionsvideos relaterade till Märklins M-räls:
Hur man renoverar Märklins M-växlar
Hur man sänker ner och ballastar Märklin M- or C-räls
Hur man dämpar ljudet från M-rälsen på ett billigt och effektivt sätt