Hur man justerar in elväxel 5202
En guide att f ixa dina trasslande växlar

Grundregel nr 1: Rengör ALDRIG växlarna med vatten!

Alla som har haft Märklins elväxlar serie 5200 och 5100 vet att de efter inbyggnad kan gå trögt, eller inte fungera alls. Detta gäller kanske speciellt växlar som är köpta begagnade. Nedan beskrivs några metoder för att komma till rätta med problemen.


Kolla innan köp
Grundläggande är att bara köpa grejer som både ser bra ut och som fungerar. Ser växlarna nya och fina ut, har kvar skyddsplåten under, så är det oftast en enkel sak att justera in dem. Är de slitna, och skeva kan det vara näst intill omöjligt att fixa till dem. Jag vill också helt avråda från att köpa växlar med stor semafor, då dessa är för höga och slår i passerande boggievagnar. Detta beror på att de nya vagnarna i allmänhet är mer skalenliga och därför har ett större boggieöverhäng och mer detaljer under.

 


Instruktionsvideos relaterade till Märklins M-räls:
Hur man renoverar Märklins M-växlar
Hur man sänker ner och ballastar Märklin M- or C-räls
Hur man dämpar ljudet från M-rälsen på ett billigt och effektivt sätt


Vanliga problem och dess lösningar
Växelsolenoiden verkar sega sig fram mellan lägena och ibland orkar den inte ens slå om.
Åtgärd:
1) Justering av skruvar
2) Polering av solenoidens delar.

Växeln slår om med snabba "klick-klick", men spårtungorna ändrar inte läge
Åtgärd:
1) Rengöring
2) Justering av rörliga delar
3) Utbyte fjäder
4) Avmagnetisering

Växeln reagerar inte alls på manöver
Åtgärd:
1) Reparation av anslutningar

Lampan i växelns semafor lyser inte
Åtgärd:
1) Utbyte av lampa.
2) Reparation av anslutningar

 

 
Stor växelsemafor jämfört med en liten


Justering av skruvarna fixar 8 av 10 trasslande växlar.

 

Testa funktionen med en trafo!
Testa växelfunktionen genom att ansluta växelns gula ledare till transformatorns röda uttag "B" och manövrera växeln genom att växelvis ansluta de två blå ledarna till "0". Börja testet med låg körspänning inställd. Öka succesivt tills att säker manöver erhålles. Jag har som tumregel att aldrig montera in växlar i layouten som behöver mer än halv körspänning för säker manöver. Då det skiljer lite från transformator till transformator rekommenderar jag dig att själv prova dig fram till "inställning för godkänt".

Justering av skruvar
Växelns motor är egentligen en elektromagnet, sk solenoid, som förflyttar en järnkärna mellan två ytterlägen. Solenoiden är infäst i två punkter mot växelns plåthölje. En av dessa är en svart skruv som nås från växelns ovansida. Skruva upp denna skruv ett varv, eller bara precis så mycket att skruven börjar gå lätt. Lossa på samma sätt även skruven som håller semaforen på plats. Manövrera nu växeln på vanligt sätt med pulten och kontrollera att växeln går lätt. Skruva nu åt skruvarna igen, men inte hårt. De skall bara skruvas åt tills att det börjar ta emot. Prova igen och nu skall växeln fungera.


Rengöring
Jag har provat en lång rad olika metoder för rengöring, men funnit att följande är det allra mest effektiva. Köp en sprayflaska med "Elektronikregöring". Denna innehåller nästan uteslutande Isopropanol. Köp också en "Tryckluft på burk", även kallad "Aerosol". Spruta på rengöring på de punkter som visas i bilden. Låt verka någon minut. Blås rent med tryckluft.

Utbyte av fjäder
Fjädrarna är känsliga för påverkan och många begagnade växlar har dåliga fjädrar. Speciellt de växlar som saknar skyddsplåten under. Köp nya fjädrar från din lokala hobbyhandlare, men se till att få Märklins orginalfjädrar.


 


Rengör främst där pilarna visar för säkrare funktion


Avmagnetisering
I vissa fall kan växeltungorna på växeln ha blivit magnetiserade. Detta är vanligt om man använder magneter under loken för att styra signalsystem och växlar. Så här kan du prova: Slå om växelns läge genom att försiktigt vrida på semaforen. Växelns spårtungor skall nu ligga kvar i "fel läge". Putta försiktigt på spårtungan med nageln. Om det är fråga om magnetisering så känns det som om spårtungan klibbat fast, men när man puttar med tillräcklig kraft lossnar den och klibbar istället fast i nästa läge. Köp en permanentmagnet och för den i snabba rörelser i alla riktningar över växeltungan. Prova om växeltungan nu lätt byter läge vid manövrering eller upprepa avmagnetiseringen om problemet kvarstår.

 


Så här skall länkarmen och plåtvinkeln se ut


Justering av skruvarna fixar 8 av 10 trasslande växlar.

 

Justering av rörliga delar
Om man har otur, så har någon "händig" varit inne och böjt och fixat med länkarmen. Kolla att plåtvinkeln är rak, liksom att inte öglan "C" i bilden bredvid är rak och inte böjd som bilden visar. Kontrollera även plåtvinkeln av spårtungan som går ner under rälsen och som fjädern fäster i. Växel i perfekt skick visas ovan.

Böj tillbaka alla detaljer som byt fjäder mot en ny orginalfjäder.


Polering av solenoidens delar
Om solenoiden utsatts för vatten, eller lim, eller annat, vilket tyvärr är mycket vanligt, gör kalkavlagringar eller limrester att solenoiden går trögt. Detta är ett mycket vanligt problem med växlar som säljs på Tradera och andra siter. Om tricket med att lätta på skruvarna inte fungerar blir det nödvändigt att polcka isär solenoiden och polera delarna. Gör så här:

1) Löd loss den gula kabeln som går mellan solenoidens mittstift och lampan.
2) Räta försiktigt ut metalltungan "A" i bilden nedan.
3) Pressa ur metalldelarna ur plastbobinen med sina omgivande kopparspolar.
4) Se bilden nedan. "D" visar tydligt avlagringar ligger på de kromade ytorna och gör att solenoiden går trögt.
5) Polera ytorna med en bit papper, eller tyg, tills de glänser. Märklin har snålat på kromateringen, så använd INTE slippapper
6) Montera samman solenoiden igen och provmanöverera växeln.



Växelsolenoiden sedd från ena kortändan. "A" ska rätas ut innan solenoidfodret och rörlig del (kärnan) kan pressas ut ur plastbobinen.

 


Från ovan:
Växelsolenoidens kärna, foder och stötstång (Manöverarm) i behov av polering.


Rostangrepp på manöverarm "B". Poelring nödvändig.

 

Polering av solenoidens manöverarm
Då länkarmens plåtögla delvis glider längs manöverarmen samtidigt när solenoiden drar, eller trycker, så är det viktigt att manöverarmen är blankpolerad och inte ger extra motstånd. I bilden här till vänster syns att rost har satt sig längs kanten på manöverarmen. I detta fall blev det nödvändigt att slipa med 1200-våtslippapper, men i de flesta fall räcker det att polera med papper, eller en tygbit.



Så här är skall det vara kopplat.

 

Reparation av anslutningar
Avbrott i kablarna, eller att kablarna lossnat från sina anslutningar kan hända om någon dragit hårt i kablarna. Börja med att lossa skyddslocket under växeln. Prova att ansluta ström från transformatorns gula (L) och bruna uttag som bilden visar. Om nu lampan lyser är det alltså avbrott i den gula kabeln. Löd loss den gula kabeln och löd dit en ny. Plasten smälter tyvärr och förstörs mycket lätt. Använd därför en 25W lödkolv och värm försiktigt. Fortsätt genom att prova växelfunktionen genom att manövrera växeln genom de blå kablarna.

/ Martin T