Laga och justera 3-vägsväxeln 5214
En tvärtnit avhjälpes med mittplatta

Ett av de problem som dök upp i samband med att jag började köra digitalt, var att loken stoppade tvärt mitt på trevägsväxeln typ 5214. Med hjälp av en liten Mag-Lite och ett vaksamt öga kunde jag konstatera att lokets släpsko (eller strömupptagare) missar den sista mittpunkten och därmed också den elektriska kontakten med spårets mittledare.

3,5 x 3,5 x 0,5mm platta
Genom att klippa till en plåtbit med lämpligt verktyg och löda dit på den "sista mittpunkten" löser man problemet. Jag tillverkade min platta i 0,5mm kopparplåt, men det går säkert lika bra med plåt från en konservburk. Först klippte jag ut en fyrkantig bit med måtten 3,5 x 3,5mm. Mitt i borrade jag ett 1,5mm hål. Sedan rundade jag hörnen och böjde också hela biten, så att släpskon lätt skulle kunna gå upp på plattan.

 

Lödning på mittledaren
För att vara säker på att lödningen skulle bli bra slipade jag av ytan på pinnen. Sedan strök jag försiktigt på lite lödfluss både på mittledarpinnen och plattans under- och översida. Därefter placerade jag plattan på punktkontakten och värmde 3-5 sekunder med en 35 Watts lödkolv. Sedan tillsatte jag en "lagom" mängd lödtenn och tog bort lödkolven.

 

Perfekt, men se upp!
Med rätt storlek på plåtbiten fungerar detta perfekt. Se bara upp så att du inte gör plåtbiten för stor, för då kommer den kortsluta hjulflänsarna på passerande vagnar om dessa dras av loket och om växeln står i läge "sväng".

Lycka till!

 

/ Martin

.