Stationer
Knytpunkterna på din modelljärnväg!

Det finns ett antal typer av stationer. Bland dem kan nämnas slutstation, station med genomgående tågspår, station med anslutning till annan linjesträcka, knytpunkt och station där två huvudlinjer korsar varandra. Inom stationsområdet kan sedan en lokbangård eller godsbangård kopplas.

Nedan följer en kortfattad beskrivning av hur planeringen och anläggningen görs för respektive stationstyp. Planeringens omfattning är anpassad till de förutsättningar och begränsningar som en anläggning på mindre yta med metallräls ger.


 

Slutstation med sidospår
Den enklaste formen av slutstation består av ett huvudspår och ett sidospår (se bild). Det är viktigt att sidospårets längd alltid är längre än det längsta planerade tågsetet. Annars blockerar vagnarna växlarna och därmed kan inte loket komma förbi tågsetet och dra vagnarna åt andra hållet. Förlängningspåret måste vara längre än det längsta loket.

För en tänkt mindre stad kan spåren dubbleras, så att två tåg kan stå inne samtidigt enligt nedan.

 



Station med genomgående tågspår
Enklaste formen består av ett huvudspår och ett sidospår. Till skillnad mot slutstation går huvudspåret, eller huvudspåren vidare i båda riktningarna. Sidospåret används för som uppställningspår vid lastning och lossning av gods. Samma spårplaner som ovan, men istället för stoppbockar, fortsätter linjen åt vänster.

 

Station med anslutande linje
Vanligt är att man vill ansluta en enkelspårig sträcka till en enkel-, eller dubbelspårig huvudlinje. Vid anslutningspunkten anlägger man lämpligen en station, så att passagerare och gods på enklaste sätt kan överföras från den ena linjen till den andra. Då slipper också trafiken på den anslutande linjen nyttja huvudlinjen annat än vid själva passagen. Min favorit är att anslutningen sker över korsningsväxlar, där trafiken regleras med hjälp av blocksträckor. Har man större utrymme till förfogande är planskilda korsningar en elegantare lösning.

Station vid korsande linjer
Genom att anlägga en station mellan två korsande huvudlinjer optimeras trafiken. I synnerhet byten för passagerare mellan de två linjerna kan ske på smidigaste sätt.






Välj inriktning på din anläggning

Innan man börjar planera sin anläggning är det lämpligt att ha bestämt sig för vilken typ av tåg man avser köra. Är det övervägande persontåg, bör man lägga mer vikt på att skapa bästa förutsättningar och funktionalitet för detta. Är det istället godståg som intresserar, bör man prioritera att bra funktionalitet för detta istället. Det är ju tyvärr ofta så att man inte får plats att bygga flera större stationer med tillhörande godsbangårdar etc i det utrymme man har förfogande i sitt hobbyutrymme.


Tåglängd
Hur långa tåg skall kunnas köras på anläggningen? Detta är mycket grundläggande för all kommande planering, så som plattformslängder, signalsträckor, växlingsmöjligheter etc. Min erfarenhet är att det man kan beräkna maxlängden på tåg i hjulaxlar räknat, genom att dividera längden på anläggnings långsida med 0,25. Alltså, min anläggning nuvarande är 3,60meter / 0,25 ger att max tåglängd blir 14,4 axlar, dvs drygt 3 långa persontrafiksvagnar, eller 7 godsvagnar. Det har visat sig stämma bra på alla anläggningar hittills.

 

Persontrafik
Mest intimt förknippad med persontrafiken är plattformar med, eller utan tak, stationshus och resgodshantering. Men det bör också finnas uppställningspår för sov- och restaurangvagnar, samt spår för vagnsrengöring och underhåll. Uppställningsspåren bör vara förlagda så att huvudspåret inte behöver tas i anspråk för att koppla till och från dessa vagnar.

Lokaltåg och fjärrtåg
Jag har funnit att en speciellt intressant kombination på en mindre anläggning, är att ha en större station längs en huvudlinje för fjärrtåg som ansluter till en lokaltågsslinga. Fjärrtågen går till och från en dold automatisk station enligt tidtabell, medan lokaltågen trafikerar slingans olika stationer och hållplatser.

Godstrafik
Även här ger kombinationen av ett lokala gods- , eller blandtåg och fjärrgodståg den mest intressanta körupplevelsen. Genom att planera in linjeplatser med en, eller två industrier, samt godsmagasin på minst en av de mindre stationerna, så erhålles en väldigt trevlig variation i godstransporterna.

/ Martin T