Spårplanstavla sk Ställverk
Varför ska man bygga spårplanstavla när Märklin har färdiga ställpultar. Har man dessutom en Märklin Central station 2 måste det ju vara heeelt onödigt, eller?

Elväxlarna på en mindre modelljärnväg kan enkelt skötas med Märklins ställpultar typ 7072 . För layouter med fler växlar, avkopplingsskenor, uppställningsspår och lokstall blir det nödvändigt att bygga en enkel spårplanstavla för att få en överblick över alla funktioner. Är anläggningen större är det praktiskt att ha spårplanstavla vid varje station. Kör man datoriserat och har växlarna i sin Smartphone är det ändå bättre med spårplanstavla, för då styr man loket med telefonen, medan växlarna manövreras enkelt och smart med andra handen.

Vippor för växelomläggningar
Styrningen av modelljärnvägens olika funktioner görs med vipp- och tryckströmställare. Vipporna för växelomläggningar har platt arm, så att det enkelt både känns och syns åt vilket håll manöver skall ske. Önskas färgmärkning sker detta enkelt genom att lacka toppen på vippan med tex Humbrols färger. Öviga funktioner har rund arm, så att dessa enkelt kan skiljas ut. Vidare står dessa vippor altid åt ena, eller andra hållet, vilket gör det lätt att se vilket läge som är valt.

Vilka funktioner behövs?
Följande funktioner är bra att samla på spårplanstavlan:
- Vippor för växelomläggningar
- Vippor för att koppla in/ur strömmen till uppställningsspår.
- Vippor för att manuellt kunna ändra signaler från kör till stopp och vice versa.
- Tryckströmställare för manöver av avkopplingsskenor.
- Vippor för att koppla in/ur strömmen till belysning i hus och på perronger.


Så här ansluts vippan till transformator och växel.

Vippor för växelomläggningar
Till styrningen av växlar används en 3-läges återfjädrande vippa typ PT-S3. Vippan står opåverkad i mittläge. När vippan förs åt ena- eller andra hållet sluts den elektriska kretsen mellan transformatorns uttag (0) och växelns ena blå kabel. Växeln ställs om.

Vippa typ PT-S4 har tre lödanslutningar. Anslut en kabel från transformators uttag (0) till mittuttaget och växelns två blå kablar på de två andra lödanslutningarna (se kopplingsschema här bredvid).


Vippor för uppställningsspår
Till styrningen av växlar används en 2-läges vippa typ PT-S1 med två fasta lägen.

Vippa PT-S1 har två fasta lägen: Ström av / Ström på. När vippan förs åt ena- eller andra hållet sluts eller bryts den elektriska kretsen mellan transformatorns uttag (B) och matningsskenans mittledare.

Anslut en kabel från transformators uttag (B) till mittuttaget och den röda kabeln från matingsskenan i uppställningsspåret till en av de två andra lödanslutningarna (se kopplingsschema här bredvid).




Inkopplingsexempel för uppställningsspår.


Spårplanstavla i aluminium med tejpad spårplan
En 1,5mm aluminiumplåt kostar en femtiolapp på Jula, eller Clas Ohlson. Med hjälp av en sprayburk från Biltema för kan du lackera den snyggt grå, eller vit. Kopplingsplinten hittar du också på Biltema, liksom lödkolv och lödtenn. Riktigt bra och prisvärda vippor finns att köpa här i vår webbshop.

Skissa spårplanen i blyerts på den lackade plåten och borra 6mm hål för vipporna och 3mm hål för eventuella lysdioder. Med hjälp av en mattkniv skärs vanlig eltejp till lagom bredd och tejpas på den lackerade skivan.Skär bort tejpen där den täcker hålen och montera vippor och lysdioder.


Utöver vippor, plåt och färg behövs också kabel och en kopplingsplint.


Spårplanstavla i aluminium och utskrift på fotopapper
Om man ritat sin spårplan med hjälp av ett datorprogram, tex Wintrack, kan man göra en riktigt snygg och funktionell spårplanstavla med hjälp av en utskrift på fotopapper, eller på Overheadplast, som visas nedan.

Börja med att såga ut tavlan i 4mm plywood och slipa dess ovansida jämn. Ojämnheter kan med fördel spacklas och slipas bort. Skriv ut spårplanstavlan på bläckstråle-, eller laserskrivare på fotopapper.



Spårplanstavla i genomskinlig PVC med utskrift
Om man ritat sin spårplan med hjälp av ett datorprogram, tex Wintrack, kan man göra en riktigt snygg och funktionell spårplanstavla med hjälp av en utskrift på fotopapper, eller på Overheadplast, som visas nedan.

Börja med att såga ut tavlan i 4mm plywood och slipa dess ovansida jämn. Ojämnheter kan med fördel spacklas och slipas bort. Skriv ut spårplanstavlan på bläckstråle-, eller laserskrivare på fotopapper.

Skyddslack nödvändigt
Då man lägger handen på spårplanen vid varje manöver, krävs skyddslack för att den inte skall nötas bort över tiden. Spraya på flera lager klarlack, tex Fixativ.

Limma utskriften på plywoodskivan med hjälp av ett tunt utstruket lager trälim. Låt torka. Borra 6mm hål för vipporna och 3mm för eventuella lysdioder.


Spårplanstavla i hemgjord trälåda

 



Här en bild på min nuvarande spårplanstavla. Utskrift på ett vanligt genomskinligt plastark i bläckstråleskrivare. Limmat med epoxy på en 4mm PVC-skiva som lackats med silverfärg.




Ställverk som utdragslåda
Här är ytterligare en idé på hur man kan arrangera ställverket. Här har jag limmat en utskrift av en rostig plåt mot en PVC-plastskiva. Mrr-tutorials.com vippströmställare med platta vipparmar och dekormutter HW-02 i fronten. Nödstoppet kan också köpas här, men finns inte webbshopen. Mejla mig om intresse finns.