Bilvägar
Hur ser de ut egentligen?

Vägar är något som mer eller mindre förekommer på alla modelljärnvägar.

Exempel på vägtyper är skogväg, grusväg, landsväg och motorväg. Vägens struktur och färg varierar ganska mycket beroende på när och var man ser den. Några bilder från verkligheten förklarar detta bäst.

Som bilderna visar ges modellbyggaren ganska fritt att själv välja färg och struktur på sina vägar. Faktum är att samma vägtyp, tex en grusväg kan se mest naturtrogen ut i ljusgrå längre bort på anläggningen, medan en närliggande väg ser bäst ut mörkgrå.

 

 
Saltad grusväg i Småland

 Skogsväg på Österlen

 Grusväg söder om Stockholm


Blanda färg med Husfix
Grunden till alla vägar görs lämpligen av spackel, eller Husfix. Husfixet är bra för att det inte spricker, vilket alltid spackel gör, speciellt om man använder tjocka lager. Husfixet har dock en något grövre struktur än spackel, vilket kan vara mer lämpligt för vissa vägar, men mindre lämpligt på andra. Det är inte nödvändigt att blanda in färg i Husfixet, då det har en bra ljus grundton för vägar som dessutom är bra för kompletterande målning efteråt.

Forma med svamp
Stryk ut och grovforma vägen med en liten träplatta, eller spackel. När Husfixblandningen väl är på plats och fortfarande mjuk, kan vägytan formas med hjälp av en blöt tvättsvamp. Komplettera vid behov med mer Husfixblandning.

 Husfix blandad i mina fina glassbytta

Vägen är nu utkladdad och formad med blöt svamp Jämna vägytor
I allmänhet är vägar jämnare än man kan tro och normalt ser den spacklade ytan bäst ut som den är. Eventuellt kan vägkanterna kompletteras med mycket fin sand eller strö från Hobbyaffären. Denna måste då vara färgmässigt perfekt för att passa in. Det har oftare blivit aktuellt för mig att slipa vägytan för att jämna till för tex hjulspår.

Målning
För att få mer livfullt utseende på vägen är det lämpligt att måla den. Man använder då utspädda Acrylfärger. En bra blandning är Bränd Umbra, Oxidvitt och svart. Genom att inte blanda samman färgerna helt, erhålls nyansskiftningar i vägen vilket ger ett naturtroget intryck.


/ Martin T