- MRR TUTORIALS - LANDSKAP - BERG & GRÖNYTA

Att bygga moss- och gräsbeklädda fält, berg och kullar
Realistiskt landskap är både kul, billigt och enkelt att göra!

Så lägger du grunden i ditt modellandskap
De kuperade områdena skapas enkelt med en botten av skrynklat aluminiumnät. När nätet sträckts ut till önskad form fixeras ytan med hushållspapper och trälim. Realistiska nakna bergsytor, så som sprängda bergssidor, eller branta klippor gjuts i gummiformar och limmas på plats med smältlim. Sedan målas berget med utspädd akrylfärg. Så här går det till:

Tutorial how to create realistic mountains for model railroad railway diorama or miniature terrain for tabletop RPG

Realistisk markyta enkelt!
Ytor som inte skall vara nakna är ges en enkel men mycket realistisk yta av mossa, lav och buskar. Det går snabbt att göra stora ytor med hjälp av lite strö och lim. Så här gör jag grunden i hela mitt modellandskap:

Tutorial how to make realistic ground covering easy using blends of turf


Gräs som i verkligheten
I naturen dominerar gräs av olika arter växtligheten på marken. Detta gäller både på fält, i diken, i bergen och runt sjöar. Gräs kan köpas i färdiga mattor som klipps till strimlor och limmas mot marken. Det finns också ark av mer realistiskt gräs som kan rivas till tuvor och limmas mot underlaget. Mer prisvärt och störst möjlighet att skapa realistisk variation får man genom användning av sk statiskt gräs. Det statiska gräset är tunna plastfibrer som laddas med statisk elektrisitet och sedan ströas med en applikator på det limmade underlaget. Resultatet är att gräset står upp på ett mycket trovärdigt sätt.


Så lägger du grunden i ditt modellandskap
De kuperade områdena skapas enkelt med en botten av skryklat aluminiumnät. När nätet sträckts ut till önskad form fixeras ytan med hushållspapper och trälim. Realistiska nakna bergsytor, så som sprängda bergssidor, eller branta klippor gjuts i gummiformar och limmas på plats med smältlim. Sedan målas berget med utspädd akrylfärg. Så här går det till:

Tutorial how to create realistic mountains for model railroad railway diorama or miniature terrain for tabletop RPG

Realistisk markyta enkelt!
Ytor som inte skall vara nakna är ges en enkel men mycket realistisk yta av mossa, lav och buskar. Det går snabbt att göra stora ytor med hjälp av lite strö och lim. Så här gör jag grunden i hela mitt modellandskap:

Tutorial how to make realistic ground covering easy using blends of turf

.

Tutorial how to create a realistic forest hill for table top fantasy, diorama, model railroad railway easy

Kullar och knallar
Lägre berg och kullar tillverkas av en enkel frigolitskiva, medan högre berg oftast kräver att man limmar ihop flera lager av frigolit. Limmet som används är lämpligen trälim (vitlim). Torktiden är lång, vanligen minst ett dygn.


Grovskulptering med motståndstråd
Antingen använder man en brytbladskniv för att skära frigoliten, eller en vanlig kökskniv. Skall man forma stora berg av frigolit är annars ett bra sätt att använda motståndstråd sk. Kanthaltråd som vi leder ström genom. Strömmen gör att tråden blir varm och skär genom frigoliten. Det går lätt att skära och det skräpar inte så mycket. Jag använder ELFA art 60-807-09, vilket är 0,7mm diameter tråd med 3,5 Ohm/meter tillsammans med ett stabiliserat nätaggregat som klarar av att ge 0-30VDC och 5 Ampere. Tråden skär bäst vid cirka 4 Ampere. Blir det mer ström bränns frigoliten och det luktar mycket illa, blir det mindre ström går det för långsamt att skära.

Finskulptering med modellkniv
När berget har fått hygglig form är det dags att skära ut den något finare strukturen. Det är framförallt de bergsytor som skall se ut som om de var sprängda som jag skär i med brytbladskniv, eller skalpell.

Glipor och skarvar spacklas med Husfix
Skarvarna mellan de olika frigolitlagren behöver normalt fyllas med Husfix innan sista slipningen görs. Husfixet ger en trevlig kornig ytstruktur som iallafall jag gillar. Jag kletar på husfixet med fingrarna. Det står att det är frätande, så jag brukar skynda mig och har aldrig haft något problem med det. När Husfixet är på plats, tar jag en fuktad svamp och jämnar ut, samt tar bort överflödigt Husfix, innan det härdar.


Jordtäckta ytor slipas
Oftast är en övervägande del av alla berg täckta med jord och markvegetation som gräs och mossa. Därför slipar jag alltid dessa ytor av berget med grovt slippapper, så att de inte blir så kantiga och vassa i strukturen. Även vassare bergskonturer får en mer realistiskt utseende om dessa slipas något.


Utseende efter 2:e lagret färg. Den vita torrborstningen framhäver konturerna och lättar upp den grå/bruna färgerna.


Utseende efter 3:e lagret färg. Nu har berget också fått den utspädda svarta färgen som lagt sig i sprickor och fördjupningar.


Utseende efter 4:e lagret färg. Den roströda och bruna färgen ger bergssidan liv.

Målning - "Lyxvarianten"
Nedan följer en komplett bekrivning i sex steg hur man med bästa resultat målar bergsytor. Om man vill göra det lättare för sig, kan utspädda acrylfärger sprutas på den grundmålade styroformen med blomspruta. Detta sparar tid och är speciellt lämpligt på mycket stora bergsytor..

1:a lagret:
När denna torkat ordentligt är det dags att måla berget i flera olika grå nyanser som blandas av Akrylfärger på tub. Använd oxidvitt och rå umbra.

2:e lagret:
Framhäv bergets struktur genom att torrborsta på ren oxidvit.

3:e lagret:
Nu skall hela berget målas med en utspädd svart akrylfärg. Lämpligt är att använda en tvättsvamp för denna målning. Den svarta färgen lägger sig i sprickor och fördjupningar och förstärker intrycket av dessa. Torka bort oänskad svart färg från flata och utbuktande ytor med hjälp av en fuktad ren svamp.

4:e lagret:
Till sist detaljmålas berget med de önskade skiftningarna som berget skall ha. Även detta görs med mycket utspädd färg, så att överflödig färg lätt kan torka bort. Dutta gärna på mörkgröna fläckar av mossa och lav med hjälp av en sminkapplikator (skumplastsvamp på pinne).

5:e lagret färg:
Till sist kan man ge alla bergytor som finns i närheten av järnvägen ett tunnt lager blandat av Pollyscale Sand och Rust med hjälp av en airbrush. Det ger den där rostbrun-dammiga utseendet som bergen oftast får utmed järnvägslinjerna. Har man ingen airbrush, går det nästan lika bra att lägga på mald pastellkrita med stor mjuk pensel.

Gräs och ljung
Alla grästäckta ytor målas i ljus gul/grön akrylfärg. När akrylfärgen har torkat penslas trälim ut över de ytor som skall vara täckta med gräs. Därefter strös Woodland Scenics turf green blend på. Tryck försiktigt fast ströet med fingrarna. Låt torka. Spruta sedan på utspätt trälim med blomspruta så att allt strö fastnar ordentligt.

Buskar
Jag använder gärna Woodland Clump Foliage som buskar över hela anläggingen. Spruta ut en pöl av trälim och tryck dit buskarna där du vill ha dem. Lämpligen i skrevor och på platt mark. Gärna också flera tillsammans.

/ Martin T