HO-klockan för tidtabellskörning

300meter långt garage
Om mitt garage var 300meter långt och 100meter brett, så att jag hade kunnat bygga en tåganläggning i skala HO (1:87), så hade jag inte behövt bygga en specialklocka till min anläggning. Då hade jag istället blivit helt pank innan jag ens köpt hälften av all räls som behövs till ett sådant bygge. Nåja.


Provkörning
För att bygga en klocka som motsvarar en lämplig tid på min anläggning krävdes först lite provkörning och sedan lite beräkningar på min kalkylator. Jag gjorde helt enkelt så att jag körde ett litet fint tågset draget av mitt lilla BR81 mellan de tre olika stationerna. Detta gjordes med en inställd fart på loket motsvarande "vad som kändes som 30 km/h". Sedan antog jag lite ur luften hur långt det rimligen kunde vara mellan stationerna utgående från min påhittade förebild. Därefter klargjorde jag ett ånglok för drift, vilket enligt böckerna kunde ta uppemot 40 minuter och mätte tiden även för detta. Jag provade också att rangera samman ett litet godstågset och mätte tiden för det. När allt detta var klart så tog jag fram kalkylatorn.

 



Min HO-klocka från Clas Ohlson i Teak låda


10ggr snabbare än vanlig tid
Utan att tråka ut er med alla beräkningar och olika antaganden, så kom jag i alla fall fram till att min HO-klocka skulle gå ungefär 10 gånger så snabbt som den verkliga tiden gör. Det betyder att en minut blir sex sekunder och att en timme går på 6 minuter. I sin tur betyder det att ett trafikdygn tar 140 minuter att genomföra. Allt klaffar ganska bra och då var det dags för att bygga om en klocka som visar rätt tid.

 



Här syns motorn som direkt driver urverket, samt den enkla spänningsregulatorn som ger 3VDC till motorn.

 

Kampen mot klockan
Efter ett antal olika försök med att byta ut Quartz oscillatorn i klockan och därmed höja tempot på sekundvisaren var möjligt upp till ungefär 3 gånger hastigheten, men sedan ville inte urverket gå med på högre hastighet. Olika pulsformer provades, liksom mekanisk dämpning av sekundvisaren, eftersom det verkade som om den började studsa fram och tillbaka när frekvensen gick upp. Nå.. Alla prov och försök slutade med att jag köpte en liten nerväxlad DC-motor, vilken jag, via en bit kabelisolering, lät driva axeln till sekundvisaren direkt. För att detta skulle fungera fick klockans oro först demonteras.

Klockan kopplas in i systemet
Klockan skruvades upp i taket och anslöts till en liten reläbox som jag också byggt. På min spårplanstavla monterades en liten knapp som jag slår av och på klockan med. Reläboxen känner också av att det finns ström i spåret, så att tiden stannar när man trycker på nödstopp på sin Mobile Station.

Klockans roll i trafikspelet
Utgående från denna klocka har jag sedan konstruerat ett trafikspel som omfattar allt från lokaltåg med passagerare, fjärrtågstrafik, godstrafik och underhållsarbeten. Läs gärna mer om detta under fliken "Körtips" .

/ Martin T